Cu siguranţă această întrebare şi-o pun toţi părinţii. Şi cu siguranţă mamele care alăptează pentru prima dată se îndoiesc de capacitatea lor de a-şi hrăni copii[1].

Am trecut şi noi prin aceleaşi îndoieli iar acum că fetiţa noastră a împlinit 2 luni, pot spune că am reuşit să depăşim momentele grele şi nesiguranţa. M-am hotărât să scriu acest articol în speranţa că voi reuşi să ajut măcar o pereche de tineri părinţi.

Aşadar, cât trebuie să mănânce un nou-născut?

Părerea mea e că nu există un răspuns bun sau un răspuns rău. Nu există un răspuns valabil pentru toată lumea. Există doar statistici, există medii, calculate astfel încât să pară că se potrivesc pentru toţi copii.

Problema e că mulţi doctori (chiar şi specialişti în lactaţie) se iau "orbi" după aceste medii. Sau cel puţin cei la care am fost noi, nu vreau să generalizez. Unul din ei ne-a recomandat direct să-i dăm fetiţei lapte praf completare, pentru că n-a luat destul în greutate. Iar celălalt ne-a zis că la două săptămâni bebeluşa trebuie să mănânce 100-120ml la o masă. Nici când am fost la spital (pentru "problema" cu vomatul) n-am primit încurajări.

Dacă era după doctori, acum probabil am fi renunţat la alăptat şi la toate beneficiile pe care acesta le aduce atât copilului cât şi mamei.

De ce am hotărât totuși să ignorăm sfatul medicilor? Tocmai pentru că statisticile de care vă spuneam mai sus reflectă de fapt nişte valori medii. Refuz să cred că un bebe de 3,6 kg trebuie să mănânce la fel de mult ca unul de 3,1 kg. Sau că trebuie să ia în greutate în acelaşi ritm.

Cred că singurul semn că un bebe se hrăneşte destul de la sân e faptul că ia în greutate, măsurat săptămânal. Bine, recomandările sunt să cântărești bebelușul tot la două săptămâni (pentru că într-o săptămână se poate îngrăsa destul de puțin iar în următoarea să recupereze) dar cine are atâta răbdare? :D Cred că găsiți pe net destule articole, statistici și grafice legate de greutatea bebelușilor însă repet încă o dată: fiecare copil e unic și înainte să vă grăbiți să spuneți că bebelușul nu mănâncă destul trebuie să luaţi în calcul abaterea copilului vostru de la medie, plus alte particularităţi[2].

Totuşi, ca să vă faceţi o idee, pun aici un tabel cu greutatea fetiţei noastre:

04 noiembrie: 3,150 kg - la naștere
07 noiembrie: 2,800 kg - ieșirea din spital
12 noiembrie: 2,900 kg
19 noiembrie: 3,110 kg
26 noiembrie: 3,210 kg
03 decembrie: 3,370 kg
09 decembrie: 3,440 kg
13 decembrie: 3,560 kg
16 decembrie: 3,650 kg
20 decembrie: 3,780 kg
24 decembrie: 3,860 kg
29 decembrie: 4,000 kg
31 decembrie: 4,100 kg
03 ianuarie: 4,200 kg

Puteți observa că la început fetița se îngrășa doar câte 100 de grame pe săptămână și abia după o lună a început să crească mai mult.

Chiar dacă e greu la început, perseverați. Iar dacă auziţi cuvintele "lapte praf" ieşind din gura medicului pediatru, cereţi păreri şi de la alţi medici.

Ideea acestui articol nu e că nu trebuie să ascultaţi de doctori. Din contră, de cele mai multe ori am încredere în ei. Doar că subiectul alăptării e mai delicat şi nu cred că e tratat cu destulă seriozitate.

Într-un final am găsit o doctoriţă care ne-a ajutat mult şi ne-a încurajat să continuăm alaptarea.

[1] faptul că plânge mult sau stă tot timpul la sân nu înseamnă neapărat că îi este foame. Asta am aflat și noi, pe propria piele.

[2] de ex. fetiţa noastră a avut un icter uşor ce nu a necesitat să stea la raze şi am fost externaţi mai repede. Ce nu ni s-a spus însă e că bebeluşii cu icter sunt mai somnolenți. În plus, a făcut și aftă. Prin urmare, a mâncat mai greu şi mai puţin.