Pentru ca suntem in saptamana internationala a alaptarii vreau sa scriu si eu cateva ganduri despre acest lucru minunat.

Ce este alaptarea pentru mine - o continuare fireasca a sarcinii, o modalitate de a ii oferi bebelusului hrana vie sau tot ce e mai bun pe lume pentru el. Chiar ieri ma gandeam la faptul ca a spune ca ti-ai pierdut laptele e intr-un fel asa de tragic ca si cum ai spune ca ai pierdut o sarcina cand de fapt bebe e bine sanatos in burtica.
Procesul de pregatire a alaptarii incepe odata cu sarcina si se declanseaza extern la nastere. Mecanismul alaptarii, pilonii constructiei prin care trece laptele matern sunt formati dinainte de nastere. La nastere este apasat butonul care zice START. Orice mama are lapte suficient pentru puiul ei. Sanii ascund un izvor nesecat, o fantana bogata in care va fi lapte atata timp cat bebelusul cere. Laptele se termina doar cand nu mai este cerere din partea bebelusului.
Nu inseamna ca nu ai lapte daca nu iti simiti sanii plini, nu inseamna ca nu ai lapte daca te mulgi cu pompa si scoti doar 10 ml in 30 de min, nu inseamna ca nu ai lapte daca bebelusul plange dupa ce a supt sau plange la san, nu inseamna ca nu ai lapte daca bebelusul accepta completare de lapte praf dupa ce a supt (e ca si cum i-ai da o ciocolata dupa masa, cine ar refuza?).
Faptul ca nu ai lapte suficient e stabilit de un consilier in alaptare si poate dupa o luna in care urmareste cum evolueaza bebelusul. Decizia de a ii da lapte praf nu se ia pe moment ci e nevoie de o anumita analiza.

Multe mame spun ca nu au lapte suficient din cauza ca bebelusul plange mult, sau mananca des, sau nu are un program de masa tot la 3-4 ore, sau vrea sa stea non-stop la san incat de abia pot merge la baie. Dragi mamici si viitoare mamici, sanul e pentru bebelus acel loc unde ii e cel mai bine si de aceea vrea sa fie acolo, ca sa va simta aproape. Dupa 9 luni in burtica, ne dorim ca odata cu venirea pe lume, bebelusul sa se adapteze direct la regulile lumii in care a venit: sa doarma singur, in camera lui, sa manance la ore cat de cat fixe, sa nu planga, sa isi scoata mesele de noapte la 3-4 luni, etc. etc.
Astfel de bebelusi sunt ideali :).

In zilele noastre alaptatul e considerat de marea majoritate a romanilor ceva rar intalnit. Romania este printre ultimele tari din Europa din punctul de vedere al mamelor care alapteaza.
Cred ca avem multe piedici psihologice si de aceea multe mame renunta. Si cred ca vedem prea multe reclame la lapte praf.

Daca nu ai suportul necesar din partea familiei si daca nu iti doresti cu adevarat sa alaptezi atunci nu stiu daca vei reusi.
Pentru mine a fost tare greu si am vrut sa renunt de multe ori. Ultima data cand am vrut sa renunt a fost chiar la 6 luni cand era sa fac mastita.

De ce e greu sa alaptezi: 1) pentru ca in primele saptamani sau luni te dor sanii, ai rani, iti curge sange din sfarcuri daca bebelusul nu prinde sanul corect. Ca sa evitati asta va sfatuiesc sa intrebati in maternitate de 1000 de ori cum se pune bebelusul la san corect, rugati-le pe asistente sa va arate cum se face pentru ca o pozitionare corecta la san va scapa de multe dureri. Si nu e greu deloc sa il pui pe bebe corect la san. Trebuie sa prinzi miscarea si atunci cand suge sa nu doara. Eu am avut o experienta traumatizanta in maternitate pentru ca asistentele nu s-au prea ocupat si nici acasa nu a fost mai bine. Abia la 3 saptamani dupa nastere am intalnit un medic extraordinar, pe dr. Petronela Popoviciu, cea care m-a ajutat si m-a ghidat excelent in ceea ce priveste alaptarea. Daca dansa nu era eu nu alaptam azi. Tin minte perfect o zi de iarna, cand Ana avea cam 6-7 saptamani si a plans mult. O puneam la san, sugea putin si plangea. A facut asta de dimineata pana seara, cu mici pauze de somn. Mi-am trimis sotul sa cumpere lapte praf pentru ca eram convinsa ca plange de foame.
Inainte sa ii dau laptele praf, i-am trimis un sms dnei Popoviciu in care ii povesteam situatia. Dansa mi-a spus asa: iesiti afara cu Ana pentru 30 de min si dupa ce va intoarceti va decideti. Am iesit, ne-am plimbat, aerul rece a linistit-o si nu i-am dat lapte praf. Eu cred ca draga mea a plans din cauza ca o durea burtica. Ana a avut colici si in primele 4 luni a plans mult de tot. Am trecut si prin asta cu bine.

De ce e greu sa alaptezi: 2) pentru ca oricand ti se pot infuda canalele si poti face mastita. Daca bebe sare o masa, sau mananca mai putin, hop vine surplusul de lapte si incep sa te doara sanii si sa ii simti tari. Eu am patit asta pe la 3 luni, pe la 4 luni si pe la 5 luni. Am scapat cu dusuri calde, masaj, supt, muls, comprese reci dupa supt.

De ce e greu sa alaptezi: 3) pentru ca nu mai ai deloc timp pentru tine. Daca ai un bebelus care vrea la san aproape 24h din zi, cum sa ai timp pentru tine ? Au fost zile in care de abia puteam sa merg la baie sau sa fac un dus. In primele luni cand Ana statea mult la san, faptul ca ieseam din casa pentru o ora mi se parea ceva spectaculos! A fost greu pentru ca am nascut toamna tarziu si primele luni au fost iarna, si nu am prea putut iesi din casa din cauza frigului. Imi era frica sa o duc la mall-uri sa stau mai mult timp cu ea, sa nu se raceasca cumva. Cu toate ca a fost iarna am iesit la plimbare cu Ana de 1-2 ori pe zi, in plimbari de cate o ora, chiar si la -10 grade. Dar pentru mine nu am prea avut timp si de multe ori m-am simtit ca si cum as fi prizioniera in casa :). Nu am putut face prea multe iesiri, fie sa merg la biserica, fie sa ies la un suc sau la o prajiturica impreuna cu sotul. Simteam o mare nevoie de a iesi putin sa ma aerisesc pentru ca e greu sa stai 3-4 luni in acelasi apartament. Noroc ca o scoteam pe Ana la plimbare. Chiar daca nu povesteam cu nimeni, vedeam malul Somesului si era relaxant. Imi placea mult cand ii aveam in vizita pe bunici pentru ca imi povesteau ce se mai intampla in lumea lor, la serviciu si era asa o placere sa ii ascult. Cred ca mereu intrebam bunicile ce s-a mai intamplat pe la ele pe la serviciu sau ce mai face cutare colega. Imi placea tare mult sa le ascult povestile si cumva imi dadeau curaj si simteam ca iarna se va termina si voi putea si eu sa intru in alt ritm decat acela al statului in casa cu bebelusul la san. La o a doua nastere nu cred ca m-as mai simti la fel, tocmai pentru ca stiu ca pot lua bebelusul cu mine si il pot alapta oriunde si oricand. De asta m-am simtit eu asa ingradita in primele luni, pentru ca mi se parea ciudat si imi era de-a dreptul frica sa alaptez altundeva decat acasa, pentru ca nu stiam ca in oras exista locuri unde poti alapta, pentru ca nu stiam ce frumos se poate alapta in ssc-uri, foarte discret, fara ca lumea sa isi dea seama ce faci. Si daca si-ar da seama ar fi bine sa ia exemplu :).

De ce e greu sa alaptezi: 4) pentru ca nu mai ai o noapte fara sa te trezesti de 1, 2, 3 sau de nenumarate ori. Exista bebelusi alaptati care dupa cateva luni isi scot mesele de noapte. Ana a mea e mai mamoasa si acum la aproape 9 luni suge de nu stiu cate ori pe noapte. Eu nu am dormit o noapte intreaga de 9 luni si ma trezesc de cate ori e nevoie, si foarte rar ma simt obosita. Intr-o noapte am numarat din curiozitate de cate ori a supt iubita noastra mica. Ei bine in 11 ore cat a dormit, a supt de vreo 8 ori (avea cam 8 luni jumate).

De ce e greu sa alaptezi: 5) pentru ca simti ca iti neglijezi familia si casa. Nu ai timp pentru tine cum sa ai timp si pentru ceilalti ? Nu ai timp sa faci curat, sa speli vasele, sa calci sa ii pregatesti sotului micul dejun sau cina, sa faci acele lucruri care erau floare la ureche inainte. Cu timpul insa iti vei intra intr-un alt ritm si vei apuca sa faci ce iti propui. Eu am zile cand imi vine sa plang cand vad cum arata totul prin casa, lucrurile nu mai sunt la locul lor, hainele nu sunt calcate, chiuveta are surplus de vase si multe altele. Noroc cu sotul meu care ma linisteste si imi spune ca asa e cu copii mici :) si noroc cu bunicile care dau o mana de ajutor ori de cate ori e nevoie. Si da, in ultima vreme am un alt ritm si uneori reusesc sa fac in doua ore cat faceam in 4. Am inteles cu greu ca ordinea nu mai e la fel si ca " 3 este noul 2", adica nu mai suntem doar noi 2, eu si sotul ci noi 2 am devenit 3, o familie in toata regula.

Am enumerat mai sus 5 motive pentru care mi s-a parut greu sa alaptez.
Fiecare mamica poate veni cu alte motive sau imi poate spune ca pentru ea nu a fost greu sa alapteze. Nici mie nu mi se mai pare deloc greu acum :) si sper ca daca peste cativa ani va veni bebe 2 sa fie totul mai firesc si mai usor.

In concluzie, alaptatul este continuarea fireasca a sarcinii. Orice mama are datoria sa alapteze, fie mai mult fie mai putin, cat poate ea. Nu le condam pe cele care nu reusesc ci le admir pentru curajul ca au incercat. Stiu cat e de greu sa reusesti. Mai stiu si mame carora le e usor si la care alaptatul a mers din prima.

Ma bucur ca datorita dificultatilor pe care le-am avut am dat peste un grup de sprijin al alaptarii in Cluj. Asa am cunoscut multe alte mamici care alapteza si care dau sfaturi pretioase din experienta lor si te ajuta la nevoie. Ma bucur ca am cunoscut mamicile de la Cuibul Berzelor si le multumesc pe aceasta cale, in primul rand Norei Niculescu.

Cred ca daca cititi acest post veti ramane cu ideea ca e foarte greu sa alaptezi.
Ei bine eu am enumerat motivele pentru care mi s-a parut greu ca sa stiti la ce va puteti astepta. Poate la voi va merge bine de la inceput, fara ca sanii sa doara, fara ca bebe sa stea la san non-stop si fara sa suga asa des noaptea.

Chiar daca uneori e greu, alaptarea este ceva extraordinar, frumos si relaxant.

Am uitat sa mentionez de ce e bine sa alaptezi atat pentru mama cat si pentru copil.
1. Cateva din beneficiile alaptarii pentru mama ar fi: uterul isi revine foarte repede, scade riscul de cancer la san, se ard multe calorii si teoretic slabesti repede dupa nastere, alaptatul nu costa, laptele de mama nu trebuie preparat sau incalzit, are o temperatura optima, e steril si contine exact ceea ce ii trebuie bebelusului.

2. Beneficiile alaptarii asupra bebelusului sunt nenumarate: laptele matern isi schimba compozitia si se adapteaza nevoilor bebelusului, il fereste de o multime de boli, de alergii. Practic anticorpii se transmit prin lapte de la mama la copil fara nici un risc. Fetitele alaptate au un potential foarte scazut de cancer de col uterin. Dati o cautare pe internet si veti gasi multe alte beneficii care acum nu imi vin in minte.

Alaptarea creeaza o legatura unica intre mama si copil, si mama are ceva ce nimeni in afara de ea nu ii poate da copilului, si anume laptele matern - hrana vie.

Pe aceasta cale vreau sa ii multumesc mamei mele care m-a alaptat la cerere 2 ani. Ce exemplu mai bun putea sa imi dea altcineva decat mama mea ?:)