De mult timp am dorit sa scriu despre beneficiile pe care le are practicarea sportului in timpul sarcinii, si acum la sfarsit de drum (la 40 de saptamani fara 3 zile) reusesc si eu sa postez cate ceva din experienta pe care am avut-o cu sportul in timpul sarcinii.

O  observatie importanta este sa NU practicati nici un fel de sport in sarcina FARA a avea ACORDUL MEDICULUI care urmareste sarcina. El stie daca starea dvs permite sau nu practicarea unui sport. Exista cazuri in care acest lucru nu este posibil si riscurile pentru sarcina sunt mari. Insa daca totul e ok si aveti o sarcina fara risc nu ar trebui sa existe nici o restrictie in ceea ce priveste anumite sporturi cum ar fi:  inotul, gimnastica pentru gravide, aqua gym pentru gravide si plimbarile. Nu sunt prea multe optiuni, dar ele exista :).

Si acum sa va povestesc din experienta celor 40 de saptamani.

Inca dinainte de a ramane insarcinata am mers la inot (in medie de 3 ori pe saptamana). Faceam cam 30 de bazine intr-o ora ... deci nu aveam o performanta prea mare :), dar pentru mine era suficient.

Datorita unor motive de sanatate (o raceala crunta pe care am facut-o la 7 saptamani de sarcina) pana la 14 saptamani am stat departe de bazin. Oricum se spune ca in primul trimestru trebuie sa avem mare grija cu efortul pana cand se fixeaza bine sarcina. Asa ca de la 14 saptamani (inceputul trimestrului 2) am reluat mersul la bazin (tot de 2-3 ori pe saptamana). Am redus numarul de bazine la 20.  La mijlocul trimestrului 3 (cam pe la 33-34 de saptamani) am redus numarul de bazine la 14 datorita faptului ca ma oboseam destul de repede. Si am ramas la 14 bazine pana la 39 de saptamani :). De atunci n-am mai fost la bazin :).

Legat de stilurile de inot va pot spune ca am inotat mai mult breaststroke si putin crawl (1-2 bazine maxim). Din cate am observat la crawl trunchiul si bazinul fac multe miscari de rotatie si mi-a fost destul de incomod sa le fac, din cauza burtii :).

Mersul la inot in timpul sarcinii mi-a adus o multime de beneficii:

  • In primul rand dupa o sedinta de inot te simti fooooarte relaxata. Respiratiile din timpul inotului m-au linistit si m-au relaxat enorm. Veneam acasa asa de plina de energie.
  • Nu am avut grija luxatiilor sau a altor probleme pe care le pot da alte sporturi (de exemplu gimnastica) deoarece inotul nu forteaza ligamentele, incheieturile etc.
  • Nu am avut dureri de spate in timpul sarcinii
  • In trimestrul 3 au inceput sa ma doara oasele de la bazin (doctorul zicea ca e de la dilatarea bazinului). Dupa fiecare sedinta de inot aceste dureri treceau pentru o zi sau 2.
  • M-am ingrasat rezonabil (cam 14 kg -- si se spune ca e ok intre 12 si 14 kg). In ultimele 6 saptamani am si mancat mai mult si atunci am pus cam 3-4 kg.

Tot pe perioada sarcinii m-am plimbat mult, in medie cam 3km pe zi. (Asta inseamna ca am mers si am venit de la serviciu pe jos). Chiar la sfarsitul sarcinii, de pe la 36 de saptamani n-am mai putut merge asa mult din cauza ca merg greu si incet, dar nu am incetat cu plimbarile :).  Din cate stiu eu plimbarile in timpul sarcinii ajuta bebelusul sa ia pozitia buna pentru nastere (in termeni medicali prezentatie craniana).

In timpul sarcinii am incercat si gimnastica pentru gravide. Am mers cam o luna si apoi am abandonat deoarece imi placea mai mult inotul. Gimnastica pentru gravide e un fel de pilates, care are rolul de relaxare, intindere a muschilor etc. Dupa ce am mers o luna in paralel la inot si la gimnastica pentru gravide am hotarat sa opresc gimnastica deoarece inotul e mai potrivit pentru mine :).

Asadar, dragi viitoare mamici va sfatuiesc sa mergeti cu incredere la inot, sa va plimbati sau sa mergeti la gimnastica in timpul sarcinii (daca medicul dvs va permite). Aveti numai de castigat din asta, atat dvs cat si bebelusul :).