-
Cineva de la primăria Cluj-Napoca e idiot
Altfel nu-mi explic cum s-a putut întâmpla asta:
În blocul în care locuiesc (bloc mare, peste 100 de apartamente) are sediul și firma din poză. Ei bine, firma respectivă a reușit să obțină autorizație să-și facă parcare! Cât de tâmpit trebuie să fie (sau câtă șpagă a luat) omul din primărie care se ocupă cu eliberarea de astfel de autorizații?
Mă cretinule din primărie, cine crezi că are mai multe mașini? O asociație de proprietari de - repet - 100 și ceva de apartamente sau o firmuliță? Te-ai deplasat măcar la fața locului să vezi care e situația? Muie!
Și culmea nesimțirii, deși parcarea are doar vreo 6-7 locuri (și-am văzut maxim 4-5 mașini în ea), prin amplasamentul ei au ocupat vreo 15 locuri!
În plus, c`mon, la ora la care ajung boii aia la firma (hai sa zicem ora 8, deși mai degrabă cred ca e vorba de ora 9) cu siguranță găseau locuri de parcare.
Mno, soluția? Habar n-am. După mintea mea, cel mai bine ar fi să strângem toți vecinii bani, să băgăm un buldozer/pickhammer prin parcarea aia. Și apoi să-i lăsăm să ne dea în judecată, să-i plimbăm prin tribunale. Adică, dacă ai așa tupeu să-ți faci parcare unde nu trebe, ar trebui să primești un răspuns pe măsură.
-
Sansele ratate ale Clujului
1. Stadionul
Nu stiu daca asta e cea mai mare sansa ratata, insa e la mare concurenta cu aeroportul. Nu des se intampla sa demolezi o cladire intr-o zona centrala. Darmite un stadion!
Noul stadion trebuia sa se construiasca in afara orasului sau in orice caz, departe de centru, cum au facut nemtii. Erau destule locuri disponibile. Iar in locul stadionului se putea extinde parcul. Sau se putea construi filarmonica, ca tot e in discutie. Oricum zona propusa pentru filarmonica e foarte proasta (pe 21 Decembrie, inainte de Maestro Center).
2. Aeroportul
Aici mai e o sansa foooarte mica sa se indrepte lucrurile dar probabil nimeni din cei care pot decide nu e destul de luminat.
Aeroportul, la fel ca si stadionul, ar trebui scos in afara orasului. La 20-30km sau chiar mai mult. Am inteles ca trebuiau construite noile cladiri, cea veche chiar nu mai facea fata. Dar atat. Acuma se pregateste licitatia pentru mutatea cursului Somesului, pentru a putea lungi pista (si constructia uneia noi, parca). De aia ziceam ca mai e o sansa, la ora la care scriu aceste randuri inca nu s-a finalizat licitatia. Poate intre timp imi citeste primaru blogu.
Cladirile aeroportului se pot vinde sau inchiria, la fel si toata suprafata din zona. Se poate face un cartier intreg acolo.
3. Linia de tramvai
Tocmai au inceput lucrarile la linia de tramvai. La singura linie de tramvai, ca doar una avem. Si aia nu e dedicata, adica nu are nici un avantaj fata de un autobuz. Adica stai in trafic de-ti vine rau. Ok, nu are nici un avantaj fata de un troleibuz, pentru ecologisti. Am zis ca toate strazile cu linie de tramvai sunt distruse in ultimul hal de-ti vine sa plangi la volan? Clujenii stiu, dar trebuia sa specific pentru ceilalti 2 cititori.
Tramvaiul ar trebui desfiintat si inlocuit cu o linie de troleibuz. Dar e prea tarziu, fraierii aia din consiliu europei (sau de unde or fi) au aprobat deja fondurile pentru reparatia liniei.
4. Canalul morii
Eh, canalul morii paleste in comparatie cu celelalte sanse ratate. Si-n plus, aici chiar mai am sperante ca va fi transformat candva in pista pentru biciclisti.
5. In concluzie
Imi pare foarte rau ca nimeni nu gandeste la primarie. Cel mai rau imi pare pentru stadion, ca aeroportul se poate muta si peste 10-20 de ani, insa stadionul ala cred ca va sta in picioare cel putin 50 de ani. Pacat.
-
10km
Uite că a trecut aproape un an de la ultimul articol pe blog. Oh well... oricum nu-l citește nimeni. Și-n plus, nu prea am avut motive să scriem.
N-am reușit să mă trezesc la ora 7. Au fost câteva încercări însă toate au eșuat. Nici soția n-a reușit să se țină de experimentul cu înotul. A învățat să înoate foarte bine (mult mai bine decât mine) însă a trebuit să întrerupă înotul pentru căăăă.... așteptăm un bebe (dar despre asta probabil vor urma multe articole de acum încolo). Abia recent a re-început să meargă la bazin.
Revenind, 10km e distanța pe care am alergat-o azi (6km + pauză ~500m la pas + 4km). Incredibil. Nu-mi imaginam vreodată că voi fi așa de „masochist” încât să fug de bunăvoie atâția kilometri. Nici acuma nu știu exact de ce am făcut-o, aș putea să mă mulțumesc cu 5km. Sau cu 3. Probabil din cauza asta.
Ceea ce e și mai surprinzător e că m-am apucat de alergare pe 21 aprilie. Adică de aproximativ o lună jumate, timp în care am alergat de 17 ori. Nu credeam că o să ajung la 10km așa repede. Mă rog, nici nu aveam în plan.
În total am alergat 102km în 13 ore și 19 minute. Cum știu toate statisticile astea? Simplu, am găsit o aplicație foarte mișto care îmi urmărește toate antrenamentele. Endomondo Sports Tracker îi zice. Enjoy!
Ah, azi am terminat de făcut dulceața de căpșuni. Dublu cât am făcut anul trecut!
-
Germania - primele impresii
Am auzit multe despre aceasta tara, in general multe lucruri bune. Acum 4 ani am fost in trecere pentru cateva zile si nu am apucat sa simt pulsul vietii. Probabil ceea ce voi cunoaste in cele 12 zile petrecute in mini-concediu nu va fi mult, dar cel putin voi avea ocazia sa gust cate ceva din stilul lor de viata.
Am facut cunostinta cu stilul de viata in Dortmund, orasul in care ne-a lasat avionul. De la aeroport la gara a trebuit sa luam autobuzul. Sa aveti mare grija cu bancnotele de 100 euro deoarece la aeroport nu le schimba si nu le accepta nimeni. Cum noi am schimbat banii in Ro, am avut o bancnota de 100 euro la noi cu care am dorit sa cumparam biletul de autobuz, dar supriza a fost ca soferul nu a vrut sa o ia. In general le plac bancnotele de 20 sau 10 euro.
De la Dortmund la Hamburg am luat trenul. Ne-am cumparat biletul de tren de la un automat de bilete (excelenta treaba), dar desi trenul era un fel de rapid, nu am mai putut rezerva locuri si a trebuit sa stam pe unde am gasit (exact ca sistemul trenurilor personal din Romania). Ceea ce trebuie sa stiti despre cumpararea biletelor sunt urmatoarele: ele se pot cumpara online, si cu cat le cumparati mai devreme cu atat sunt mai ieftine. Noi nu am cumparat in avans deoarece nu stiam daca are intarziere avionul (compania Wizz a cam inregistrat intarzieri asa ca nu voiam sa riscam). Ca sa aveti un exemplu: biletul Dortmund-Hamburg - cumparat de la automat cu cateva ore inainte de plecarea trenului a fost 124 euro, iar biletul Hamburg - Dortmund (cumparat online cu o saptamana inainte) a fost 70 euro. O alta remarca importanta este ca daca cumparati biletul de la ghiseu atunci va fi si mai scump (deoarece se plateste personalul uman), deci aveti grija :). In tren am gasit cu greu locuri si un dezavantaj in plus a fost ca nu avea aer conditionat. Cred ca impresiile negative se rezuma la atat deocamdata.
Ajunsi in Hamburg am fost impresionati de cat de verde este orasul si ce bine miroase in perioada asta. Aleile sunt marginite de tei batrani care sunt infloriti. E o placere sa te plimbi prin oras :).
Preturile la mancarea cumparata din supermarketuri - sunt asemanatoare cu cele din Romania. In schimb mancarea la restaurant este de 2 ori mai scumpa. Hainele au preturi asemanatoare, sau chiar mai ieftine decat cele din Romania (ma refer aici la magazine de genul: C&A, H&M, Zara, Vero Moda, Esprit, etc). In zilele urmatoare voi reveni cu un post despre unde se poate face shopping in Hamburg.
Serviciile sunt scumpe. Nu stiu exact cat costa abonamentele la telefonie, cablu sau Internet, dar ce va pot spune este ca ei platesc 15% din salar la asigurarea de sanatate, si un apartament de 100 mp se inchiriaza cu 1000 euro. Acelasi apartament poate fi cumparat la un pret de 300 000 euro (de 30 ori mai mult decat in Romania, socotind aici ca in Ro noi am platit 1000 euro / mp)!
Per ansamblu, impresiile mele despre Hamburg sunt foarte bune. As putea spune ca imi place la fel de mult ca si Zurich (oras in care am petrecut 3 luni). Ca sa va convingeti va sfatuiesc sa vizitati ambele orase :).
-
Saptamana 2 a experimentului “inotul si beneficiile lui”
Saptamana a doua a inceput urat din punct de vedere meteorologic: ploua, ploua si iar ploua. Eu ma asteptam sa pot merge la bazinul de afara sa ma balacesc dupa-masa in voie. Nu mi s-a aratat, asa ca am mers la bazinul acoperit.
Marti - 45 min - 1000m
Vineri - 55 min - 1100 m
Saptamana 2 s-a incheiat doar cu atat, deoarece am avut foarte mult de lucru la serviciu (cred ca acesta e unul dintre motivele care ne impiedica sa facem sport...). Am lucrat mult ca sa termin tot ce aveam mai important de facut in urmatoarele 2 saptamani deoarece ni s-a ivit un mini-concediul neasteptat: 12 zile in Germania. Am plecat la inceputul saptamanii 3 a experimentului. Voi continua experimentul dupa ce ma intorc. Pana atunci voi scrie cate ceva despre impresiile lasate de aceasta tara.
-
Saptamana 1 a experimentului "inotul si beneficiile lui"
Prima saptamana a experimentului s-a terminat. Rezumatul saptamanii ar fi urmatorul:
- Marti - inot timp de 35 m -> 800m
- Joi - inot timp de 50 de min - 1000m
- Duminica - 55 min - 1100m
La activitatea de inot s-a adaugat saptamana aceasta si mersul pe bicicleta. In fiecare din cele 5 zile lucratoare ale saptamanii am parcurs dus-intors drumul de la serviciu acasa (sunt cam 3km in total). Deocamdata ma declar multumita de cum au decurs lucrurile. Am incercat sa mananc mai putin in aceasta saptamana, adica am inlocuit continutul cinei cu fructe proaspete. Cum e sezonul fructelor, am avut de unde alege, asa ca in fiecare seara am manancat cirese sau piersici sau caise sau capsuni (orice fruct numai sa nu fie mancare gatita).
-
Experimentul: inotul si beneficiile lui
"In concluzie, daca vrei sa faci o schimbare majora in viata ta, alege-ti un punct de cotitura la 2-3 luni distanta fata de momentul actual. Si in fiecare zi – pana ajungi in acel punct – imagineaza-ti cum o sa fie viata ta dupa ce treci de acel punct, de acea cotitura. Aduna-ti entuziasmul zi de zi – ca un bulgare de zapada – si elibereaza-l in data aleasa. Bafta!"
Asta scria sotul meu in urma cu ceva timp. Pot spune ca noi am trecut de un punct de cotitura cu brio: suntem destul de matinali si facem mai mult sport decat inainte.
Eu vreau sa imi fixez acum o alta tinta care necesita multa determinare, din punctul meu de vedere. Deoarece am toate conditiile necesare, vreau sa incep un experiment in care sa testez care sunt beneficiile inotului asupra organismului meu. Am citit multe informatii despre acest sport si influentele bune pe care le are asupra inimii, a circulatiei sangvine, a coloanei vertebrale, a tonusului muscular etc.
Desi imi doresc pe cat se poate, ca experimentul sa dureze ani buni, deocamdata i-am fixat o durata de 12 saptamani. El va consta in realizarea a cate 3 sedinte de inot pe saptamana, fiecare sedinta avand o durata de 40-50 de min. Conditia fizica actuala imi permite sa inot cam 1000-1200m in acest timp (deci nu am o conditie fizica excelenta, dar probabil distanta parcursa se va imbunatati pe parcurs). Experimentul incepe chiar in aceasta saptamana :). Voi incerca sa postez saptamanal timpul petrecut in bazin, distanta parcursa, alte tipuri de activitati fizice efectuate si cateva idei despre dieta saptamanala. Imi doresc mult succes !!! :P
-
Dulceata in casa noua
Dulceata este un cuvant cu multiple intelesuri si cu numeroase intrebuintari. Micutul nostru apartament are in general un iz de dulceata dat de buna intelegere dintre noi. Dar nu la aceasta vreau sa ma refer, ci la minunata dulceata de capsuni pe care am facut-o pentru prima data in casa noua.
Deoarece ne plac clatitele, papanasii si alte bunatati care necesita dulceata, m-am hazardat zilele acestea sa incep procesul de umplere al camarii cu provizii pentru iarna. Am cumparat 5kg de capsuni si m-am pus la treaba: i-am spalat bine, i-am curatat de codite, i-am taiat in bucatele (nu foarte mici), i-am pus intr-un castron si i-am amestecat cu 1 kg zahar. Apoi am pus castronul in cuptor la 150 grade. I-am lasat la cuptor vreo 5h, amestecand tot la 30 de minute. Cum nu vreau sa postez toata reteta :), va spun doar ca mi-au iesit 9 borcane de dulceata delicioasa !
-
Inflatia stilului de viata
Recent, bugetul lunar al familiei a crescut cu 160 RON. Tu ce ai face cu 160 RON in plus la salar, in fiecare luna? I-ai cheltui sau i-ai economisi?
160 RON sunt o suma foarte mica, aproape ca nici nu-ti dai seama cand ii cheltui. Probabil ca multi oameni ar alege sa-i cheltuie. Mai multi bani? Mai multa distractie! Daca pana acuma cheltuiai 50 RON in club, acum iti permiti sa cheltui 100 RON! Sau iti permiti sa mergi la mai multe filme. Sau sa-ti cumperi mai multe haine. Sau... ati prins idea.
Nu e nimic rau in a te distra, a-ti cumpara haine sau a arunca banii pe diverse lucruri. Insa trebuie sa eviti ceea ce se numeste inflatia stilului de viata, adica cresterea cheltuielilor odata cu cresterea veniturilor.
Noi am decis sa punem cei 160 RON intr-un cont (separat de celelalte economii) luna de luna. De fapt, vom pune deoparte o suma rotunda de 200 RON. O nimica toata. Insa dupa 12 luni, vor fi 2400 RON! Acum gandeste-te... cum ar fi sa te trezesti la sfarsit de an cu 24 de milioane (lei vechi) in buzunar? Noua - adica mie si sotiei - o sa ne prinda foarte bine, probabil o sa mergem la ski in Austria in ianuarie anul viitor.
Bine, bine, dar tot cheltuiti banii, ati putea zice. Da, dar partea buna e ca nu se creeaza nici un dezechilibru in buget in momentul in care revenim din concediu. Nu trebuie sa mancam o luna de zile doar cartofi si fasole pentru ca am cheltuit tot salarul in concediu.
Spor la economisiri si aveti grija la inflatia din priopria casa!
-
Un moment excelent pentru schimbari
Azi ne-am trezit la ora 8. Maine o sa facem la fel iar poimaine o sa ne trezim la ora 7. Poimaine se deschide piscina.
Pentru multi dintre voi probabil e un lucru normal sa va treziti la 7 sau 8 insa nu si pentru noi. Vorbesc la plural pentru ca e vorba de mine si de sotia mea. Datorita slujbelor pe care le avem, nu e o problema daca incepem ziua de lucru la ora 11. Astfel, ne trezeam pe la ora 9:00 - 9:30 si ajungeam la birou pe la 10:30-11:00. Nu ca ar fi ceva rau in asta. Insa ajungeam acasa la ora 19 - 20 si nu mai apucam sa facem mare lucru.
Am hotarat sa schimbam acest lucru iar mutarea in casa noua a fost un moment excelent pentru schimbari. Ne-am mutat acum 2-3 saptamani si am lasat sa treaca sarbatorile de iarna dar de azi ne-am schimbat. Si o sa trecem prin multe schimbari majore de azi inainte.
Am incercat si inainte sa ne trezim la ore mai normale si am esuat lamentabil. Dar am observat ca e mult mai usor sa faci o schimbare cand ai un punct de cotitura bine definit in timp. Visam la momentul in care o sa ne mutam in noul apartament de multa vreme (ok, nu asa de multa vreme, sa tot fie vreo 2-3 luni). Si in tot acest timp in care asteptam momentul mutarii, imi imaginam cum va fi dupa. Imi imaginam ca ne vom trezi la 7 si ca vom face sport cel putin 30 min. Iarna la bazin, jogging in restul timpului. Imi imaginam ca vom ajunge la birou la 9:00 - 9:30 plini de energie dupa repriza de inot/jogging.
De obicei ma trezesc foarte greu, dar azi m-am trezit la ora 8 fara probleme, dupa doar 5 ore de somn. Timp de 2-3 luni mi-am pregatit momentul asta in minte si nu puteam sa-l ratez. Asta m-a ajutat foarte mult si o sa ma ajute de acum incolo - sunt convins.
In concluzie, daca vrei sa faci o schimbare majora in viata ta, alege-ti un punct de cotitura la 2-3 luni distanta fata de momentul actual. Si in fiecare zi - pana ajungi in acel punct - imagineaza-ti cum o sa fie viata ta dupa ce treci de acel punct, de acea cotitura. Aduna-ti entuziasmul zi de zi - ca un bulgare de zapada - si elibereaza-l in data aleasa. Bafta!
-
In casa noua
Si asa incepe povestea acestui blog. Azi ne-am mutat in casa noua, un apartament de o camera, nu foarte mic dar nici foarte mare. Asa... pe la 40mp, indeajuns de mare pt 2 tineri proaspat casatoriti. Sotia inca mai face curat prin apartament, sterge un dulap. Eu tocmai ce-am terminat de setat acest blog si m-am apucat de scris.
Anul trecut pe vremea asta faceam planuri de nunta, nici nu visam sa avem o casa a noastra. Acum 18 luni, preturile la apartamente erau uriase iar dobanzile la banca te faceau sclav pe viata. Singura noastra optiune era sa stam in chirie, sa economisim si sa asteptam o schimbare. Dar uite ca schimbarea a venit mult mai repede decat ne asteptam. Cu putin ajutor din partea crizei financiare, a banilor de la nunta si a unui credit relativ mic cu o dobanda normala (nu, nu prima casa), suntem acum proprietari. Nici nu se putea mai bine!
Dar sa revenim la blog. Am cumparat domeniul de ceva vreme, insa pana acum n-am prea avut subiecte pt scris. Nu planuiesc sa scriu foarte des. Vreau sa scriu despre viata de familie in general, despre bucurii si greutati, despre experientele prin care o sa trecem, eu si sotia mea. Nu va asteptati la picanterii :P
Pagina anterioară
Pagina: 7 din 7